Kurczak w kremie kokosowym glutenfree

glutenologia - Kurczak w kremie kokosowym

Jeśli nie jesz glutenu ani mleka to zapewne na sklepowych półkach jest Ci trudno znaleźć sos ,,na szybko”. TESCO wyprodukowało nową linię kremu stanowiącego świetną podstawę do robienia sosu do makaronu, mięsa i zupy. Jego cena waha się w granicy 10 zł, w smaku jest nieco słodko- kwaśno-słony.

To dobry substytut dla tych co tęsknią za śmietaną, która służy do zaprawiania sosów domowej roboty. Jest wykonany z połączenia kokosu z cytryną, co tłumaczy delikatny kwaśny posmak. Aby go wypróbować proponujemy Państwu dziś szybki 15 minutowy obiad.

SKŁADNIKI:

50g piersi z kurczaka,
5 pieczarek,
½ cebuli,
½ pomidora,
liść sałaty,
szklanka makaronu,
krem kokosowy,
przyprawy (ostra papryka, sól, Vegeta Natur).

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

  1. Ugotuj makaron.
  2. Posiekaną cebulę i pieczarki podsmaż na patelni.
  3. Kawałki kurczaka otocz w przyprawach i wrzuć do pieczarek i cebuli.
  4. Gdy kurczak będzie miękki, dolej kremu z kokosa według uznania.
  5. Pokrój pomidora w kosteczki i razem z liściem sałaty udekoruj danie.

Smacznego! 🙂

 


Komentarze

komentarzy