Zdrowe gotowanie dla całej rodziny

glutenologia.pl - Zdrowe gotowanie dla całej rodziny
Jak przyrządzać dania bogate w wartości odżywcze, bez wysiłku i z pewnością, że dajemy naszym bliskim to, co najlepsze?

Zdrowe odżywianie

Świadomość zdrowego odżywiania jest w naszym społeczeństwie coraz większa. Tracą na popularności popularne panierowane kotlety oraz potrawy smażone na głębokim tłuszczu. Na co dzień staramy się dbać o to co ląduje na talerzach naszych i naszych bliskich, szczególnie kiedy pojawiają się dzieci. Niektórzy otwierają oczy nieco późno, czyli dopiero wówczas, gdy dotyka ich otyłość lub problemy ze zdrowiem. Aby temu zapobiec często wystarczy tylko zmienić sposób przygotowywania potraw na taki, który ograniczy ilość spożywanego tłuszczu oraz zbędnych kalorii. Wiedzą o tym producenci naczyń https://naczynia.olkusz.pl i wychodzą z ofertą garnków ułatwiających zdrową dietę.

Gotowanie na parze

Warzywa gotowane w wodzie tracą mnóstwo cennych składników i witamin. Szacuje się, że nawet do 40%. Jeśli natomiast nie zanurzymy ich, a poddamy jedynie działaniu pary, możemy liczyć na zachowanie wszystkiego co dobre, a także jędrności, zapachu i pięknego, żywego koloru.

Gotowanie na parze, to niezwykle prosty, szybki, a jednocześnie bardzo zdrowy sposób przyrządzania mięs oraz warzyw. Dania są delikatne w smaku i nie podrażniają żołądka, dlatego poleca się je nawet osobom z chorobami układu pokarmowego oraz niemowlętom, które dopiero rozszerzają dietę. Posiadając garnki do gotowania na parze możesz wyczarować obiad dla całej rodziny na jednym palniku, co stanowi dodatkową oszczędność. Nie musisz też stale nadzorować zawartości garnka, nic nie przywrze, ani nie wykipi. Możesz tak przygotowywać warzywa, mięsa, ryby, ryż, kasze i wiele innych.

Szybkowar dla zapracowanych

Ciekawym rozwiązaniem jest również szybkowar. Pod wpływem wysokiego ciśnienia jakie w nim panuje, produkty gotują się znacznie krócej. Czas ten skraca się o 1/3, a zdarza się, że i dwukrotnie. Garnek tego typu doskonale nadaje się do przygotowywania pełnowartościowych obiadów, mięs, zup, pieczeni oraz ziemniaków, na które czasem musimy czekać najdłużej. Na rynku dostępne są szybkowary z wkładką do gotowania na parze. Pozwalają na przyrządzenie zdrowych dań w maksymalnie krótkim czasie.

 


Komentarze

komentarzy