Kiedy gluten szkodzi?

Zaburzenia związane z przyswajaniem glutenu mogą mieć różne podłoże oraz przebieg. Wśród nich wyróżnia się: celiakię (chorobę trzewną), alergię oraz nadwrażliwość na gluten. Ich objawy są do siebie bardzo podobne. Jeśli więc nękają Cię skurcze żołądka, wzdęcia, biegunka, ogólne osłabienie, zmęczenie, anemia, mdłości, pokrzywka, zawroty głowy, udaj się do lekarza pierwszego kontaktu, by wstępnie określić, czy ich przyczyną nie jest gluten.

Jakie badania?

Aby określić rodzaj naturę problemu konieczne jest przeprowadzenie specjalistycznych badań, na które skieruje Cię gastroenterolog. W procesie diagnozy ważne jest, by nie przechodzić bez polecenia lekarza na dietę bezglutenową. Pozwoli to na zaobserwowanie zmian wynikających ze spożywania glutenu.

Diagnozę w kierunku celiakii rozpoczyna badanie serologiczne z krwi, w którym oznacza się stężenie przeciwciał, których występowanie jest charakterystyczne dla tej choroby. Jednak dopiero biopsja jelita cienkiego wykonywana podczas gastroskopii, która wykaże zanik kosmków jelitowych, daje pewność rozpoznania choroby trzewnej. Natomiast wskazaniem na wystąpienie alergii jest podwyższony poziom swoistego IgE.


Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *