Celiakia to nie wyrok!

chleb-bezglutenowyCzy wiesz, że nawet 1 osoba na 100 nie powinna spożywać produktów zawierających gluten, gdyż są one dla niej nie tylko niezdrowe ale wręcz niebezpieczne?! Wszystkiemu winna jest celiakia – z pozoru niegroźna choroba autoimmunologiczna, która niestety wciąż bardzo rzadko jest prawidłowo diagnozowana (w Polsce zaledwie u 3-5 % wszystkich przypadków). Pacjenci z podejrzeniem celiakii często zmuszeni są do wykonywania badań na własną rękę i samodzielnego poszukiwania pomocy.

Czym jest celiakia?

Celiakia, znana również jako choroba trzewna, enteropatia glutenozależna, sprue nietropikalna jest schorzeniem uwarunkowanym genetycznie, które polega na nietolerancji glutenu. Nie jest to alergia (choć często bywa z nią mylona), ale choroba trwająca przez całe życie pacjenta, z której nie można się wyleczyć, ale można z nią normalnie żyć (pod warunkiem, że zostanie właściwie zdiagnozowana). U osób borykających się z celiakią spożycie produktów zawierających gluten prowadzi do uszkodzenia błony śluzowej jelita cienkiego. Wystarczy jednak wycofać ten składnik z diety pacjenta, aby doprowadzić do jej odnowy. Ponowne wprowadzenie glutenu wywołuje nawrót zmian histologicznych.


Komentarze

komentarzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *