Candida albicans – jak z nią walczyć

glutenologia candida albicans
Wysokoprzetworzona dieta bogata w cukry proste, obniżający odporność przewlekły stres, używki, antybiotykoterapia – znak czasów, ale też niechybna droga do kandydozy, czyli zaproszenia popularnego grzyba Candida albicans, by szalał na naszych włościach w najlepsze.

Choć Candida albicans fizjologicznie zasiedla organizm człowieka, pomagając mu w procesie metabolizmu, w sytuacji niekontrolowanego rozrostu staje się groźnym patogenem, odpornym na antybiotyki i typowe leki przeciwgrzybicze. Aby do niego doszło wystarczy dieta bogata w produkty przetworzone o wysokiej zawartości węglowodanów prostych (słodycze, biała mąka, mleko i jego przetwory), mięso, używki (alkohol, kawa, nikotyna), a także długotrwały stres. Spośród pozostałych czynników wymienić można także długotrwałe przyjmowanie antybiotyków, sterydów i leków hormonalnych, nieuważne jedzenie czy zakażenie pasożytami.

Objawy kandydozy:

* infekcje grzybicze jamy ustnej, skóry, pochwy, paznokci,
* zaburzenia układu pokarmowego: biegunki, gazy, wzdęcia, zaparcia, zespół jelita drażliwego,
* świąd w okolicach odbytu, hemoroidy,
* nietolerancje pokarmowe,
* osłabienie, depresja, nerwowość, bezsenność, problemy z uwagą i koncentracją, bóle głowy,
* spadek odporności przejawiający się poprzez przeziębienia, częste infekcje, zapalenie zatok, anginę,
* choroby skóry: wypryski, trądzik, egzemy,
* bóle mięśni i stawów,
* wahanie wagi ciała.

Dieta przeciwgrzybicza

Chcąc pozbyć się nieproszonych gości, gdy już zdiagnozujemy problem za pomocą posiewu, gastroskopii, kolonoskopii, biorezonansu, badania kału czy krwi, należy oprócz zastosowania preparatów farmakologicznych, przywrócić naturalną florę bakteryjną jelit, poprzez zażywanie probiotyków (bakterie lactobacillus i bifidobacterium) i prebiotyków, a także zastosować niezwykle ważną dietę przeciewgrzybiczą.

Co wykluczyć?

Należy wykluczyć z codziennego jadłospisu cukier i wszystko, co go zawiera: słodycze, wysokocukrowe owoce (banany, pomarańcze, gruszki, śliwki, suszone owoce), skrobię i produkty z białej mąki, drożdże i produkty je zwierające, grzyby, mleko i jego przetwory, przetwory mięsne, kawę, czarną herbatę, ocet, a także produkty wędzone i suszone.

Co jeść?

W diecie przeciwgrzybiczej posiłki powinny być lekkie i nieskomplikowane, oparte o produkty naturalne, nieprzetworzone i niskowęglowodanowe.

Należą do nich:

– warzywa: ogórek, szpinak, seler, sałata, brokuł, kalafior, cebula, cukinia, czosnek, pietruszka, szparagi, botwinka, brukselka, kapusta, szczypior, kalarepa, soczewica, surowa marchew, por, rzodkiewka, fasolka szparagowa,
– owoce: żurawina, cytryna, grejpfrut, limonka, jabłka,
– jaja, świeże ryby, dobrej jakości mięso drobiowe,
– mąka razowa, makaron pełnoziarnisty, maca razowa,
– pieczywo razowe na naturalnym zakwasie,
– płatki owsiane górskie,
– kasze: jaglana, gryczana, jęczmienna,
– ryż brązowy lub dziki,
– świeżo wyciskane soki warzywne,
– herbaty ziołowe, woda z cytryną,
– świeże zioła,
– olej lniany, oliwa z oliwek,
– orzechy, pestki słonecznika, pestki dyni i sezamu
– woda w ilości 2-3 litry.

Artykuł merytorycznie wsparła Agata Orłowska z portalu jemyzdrowo.pl


Komentarze

komentarzy