Bez laktozy też smacznie!

gutenologia - Nietolerancja laktozy

Są dania, w których pominięcie lub zastąpienie mleka nie stanowi problemu, co jednak jeśli nabiał stanowi podstawowy składnik naszej ulubionej przekąski? Osoby, które muszą wykluczyć z diety laktozę wiedzą, że można sobie w większości przypadków z tym poradzić i nie zmieni to smaku, a czasami nawet polepszy go. Oto sekret ludzi chorujących na nietolerancję laktozy.

Z chorobą się nie dyskutuje

Nietolerancja laktozy to nic innego jak zespół objawów pojawiających się po spożyciu laktozy, czyli dwucukru naturalnego, który występuje w mleku i produktach mlecznych. Jest on obecny w pokarmie kobiecym, jak i modyfikowanym mleku dla niemowląt. Często zdarza się, że osoby, u których została rozpoznana celiakia (choroba zmuszająca do diety bezglutenowej), mają również zaleconą dietę bezmleczną.

Niby nie tak źle

Można by powiedzieć, że wyzbycie się z diety mlecznych produktów nie jest problemem, ponieważ można je zastąpić i nie stanowi to dużego problemu. Lista jednak nie obejmuje jedynie mlek, kefirów, serów, czy jogurtów i tym podobnych. Obeznane osoby wiedzą, że do tej wyliczanki trzeba dopisać również lody.

Większe utrudnienia możemy spotkać kupując gotowe produkty, ponieważ często okazuje się, że inne produkty spożywcze również zawierają laktozę w celu poprawy ich smaku i właściwości (przykładem może okazać się chleb, do którego dodaje się mleko, aby brązowiała skórka podczas wypieku). Oprócz tego szczególną uwagę należy zwrócić na:

• płatki śniadaniowe,

• zupy w proszku, sosy sałatkowe, koncentraty deserów,

• margaryna,

• niektóre słodycze zawierające mleko w proszku (np. wafle przekładane),

czekolada mleczna,

• koncentraty do przygotowania naleśników, biszkoptów i ciast,

• suplementy żywności w proszku.

Kuchnia bez laktozy

Przedstawimy teraz kilka przepisów, które na pierwszy rzut oka wydają się być przepisami na dania, które powinny zawierać laktozę. Sposobów na zastąpienie nabiału jest wiele, oto kilka z nich:

Naturalny jogurt sojowy

  • 1 litr mleka sojowego
  • Bakteryjna kultura do jogurtu
  1. Mleko wlać do naczynia.
  2. Dodać kultury jogurtu i ogrzewamy w thermomixie przez 10 minut w temperaturze 37˚C.
  3. Odstawić na 10 godzin.
  4. Do jogurtu możemy dodawać owoce, a nawet osłodzić go miodem.
  5. Z jogurtu można również przygotować twarożek jogurtowy.

Naleśniki czekoladowe

  • ¼ szklanka mleka roślinnego (sojowe, kokosowe lub migdałowe)
  • ½ banana
  • 6 łyżek mąki bezglutenowej
  • 1 łyżka tapioki lub mąki ziemniaczanej
  • 1 szczypta sody oczyszczonej
  • 1 łyżka kakao
  • Olej roślinny (do smażenia)
  1. Banana rozgniatamy widelcem.
  2. Dodajemy resztę składników i wszystko intensywnie mieszamy.
  3. Smażymy na odrobinie tłuszczu (najlepiej nakładanym pędzlem).
  4. Te naleśniki to idealna propozycja nie tylko dla osób wystrzegających się laktozy, ale również dla osób chorujących na celiakię oraz tych nietolerujących glutenu.
  5. Dodatkowo skorzystają z przepisu również ludzie wystrzegający się jajek.
  6. Naleśniki są smaczne same w sobie, można je jednak wzbogacić o bitą śmietanę (oczywiście kokosową bez laktozy), jak również o wszelkiego rodzaju owoce.

Koktajl z jarmużu

  • 2 garście jarmużu
  • ½ szklanki mleka kokosowego
  • 2 plastry świeżego ananasa (grube na około 2 cm, bez skórki)
  • 1 dojrzały banan (można zastąpić połową obranego mango)
  • 2 łyżki siemienia lnianego (można zastąpić chia lub makiem; siemię lub chia warto przed przygotowaniem koktajlu namoczyć w kilku łyżkach wody i razem z nią dodać do koktajlu)
  1. Liście jarmużu myjemy i wkładamy do pojemnika.
  2. Następnie dodajemy pozostałe elementy i wszystko miksujemy blenderem.
  3. Przelewamy do szklanki i dekorujemy wedle uznania.
  4. Konsystencję koktajlu można regulować, dodając, pod koniec miksowania, odrobinę soku z pomarańczy lub wody.

Lody kiwi z miętą

  • 2 kiwi
  • 3 banany
  • 4 liście mięty
  • 2 plastry nektarynki, brzoskwini lub moreli
  • 1 łyżka orzechów laskowych
  • ½ łyżka miodu

Polewa:

  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki mleka roślinnego
  • 1 łyżka miodu naturalnego lub zmiksowanych suszonych moreli
  1. Owoce obrać i zmiksować z miodem.
  2. Miętę posiekać i dodać do masy.
  3. Przełożyć wszystko do pojemnika i mrozić przez ok 4 godziny (lody należy co godzinę mieszać, by nie zamroziły się na kamień).
  4. Do garnka wsypać kakao i wymieszać z mlekiem, miodem lub morelami.
  5. Zagotować i czekać do momentu gęstnienia, po czym zdjąć z ognia.
  6. Lody przełożyć do miseczki, udekorować i polać polewą

Jak widać, bez laktozy też da się żyć. Kuchnia daje szerokie pole do popisu mimo licznych zakazów. Każda dieta ma w sobie coś specyficznego, bez względu na to, czy jest ona bezglutenowa, bez laktozy, czy bez jajek. Wszystko da się obejść, dzięki czemu znajdujemy nowe pomysły na wspaniałe, a przede wszystkim smaczne dania.

SMACZNEGO!

Autor artykułu
Artykuł przygotowała Restauracja Okrasa z Wrocławia specjalizująca się w kuchni polskiej.

 


Komentarze

komentarzy